Endüstriyel Yardımcı Lazer Tüpleri

Lazer kesim makinelerinin en önemli bileşenlerinden olan tüpler, içi gaz ile dolu olan cam içerisinde elektrik akımının geçmesini sağlayarak lazer ışınlarını üretmektedir.

Endüstriyel Yardımcı Lazer Tüpleri

Endüstriyel Yardımcı Lazer Tüpleri

 

Lazer kesim makinelerinin en önemli bileşenlerinden olan tüpler, içi gaz ile dolu olan cam içerisinde elektrik akımının geçmesini sağlayarak lazer ışınlarını üretmektedir. Bu tüpler lazer kesim makineleri içerisine yerleştirilen, farklı tasarımlara sahip modellemeler için kullanılan muhteşem bir yardımcı teçhizatlardır.

Bu muhteşem teknoloji ile lazer tüp içerisindeki ışınlar deri, pleksi ve mdf kesimleri ile ahşap kesimleri gibi işlemlerde, ayrıca işleme ve markalama yapılması gibi işlemlerle birçok ürünü sunuma hazır hale getirme amacı ile kullanılmaktadır.

Lazer tüplerin başlıca kullanıldığı alanlar; Sağlık sektörü, savunma sanayii, tekstil sanayii, endüstri ve reklam/dekorasyon gibi alanlardır.

Lazer Tüplerin Hizmet Sektörüne Sağladığı Avantajlar

Konveksiyonel üretimler açısından düşük maliyet sağlar.

Yüksek üretim hızı sağlar.

Ahşaptan, metale her türlü malzeme üzerinde uygulama olanağı sunar.

Geniş malzeme yelpazesi ile birçok sektöre uygundur.

Maksimum hassasiyet ile çalışması sebebi ile minimum hata olanağı sağlar.

Bakımları kolaydır.

Karmaşık olmayan yapıya sahiptirler.


Lazer Tüp çeşitleri

Lazer tüplerini cam tüp, metal tüp ve fiber tüp olmak üzere üç grupta incelemek mümkündür.

Lazer tüp çeşitleri özellikleri ile aşağıdaki gibidir;

Lazer Cam Tüp: Çeşitli güç seçenekleriyle ekonomik ve uzun ömürlü kullanımlar için avantaj sağlamaktadır. Metal tüplere nazaran çalışma süreleri daha düşüktür. 

Fiber Lazer Tüp: Üst düzey kalitesiyle keskin ve hassas markalama işlemleri için kullanılan markalama makineleri kullanımında tercih edilen en popüler tüplerdir.

Lazer Metal Tüp: Genelde yüksek endüstri sanayisi için tercih edilebilir nitelikteki yüksek gerilimli tüplerdir. Kullanım ömürleri diğer tüplere nazaran daha uzundur. Ahşap ve deri kesimleri için en yaygın olarak tercih edilen tüplerdir. Bilinen en önemli özellikleri ise darbe vuruşlu olmalarıdır.

Bu tüplerin kullanım süreleri ortalama 2 yıl olup, kullanım yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir. Kullanım şekillerine göre seçilecek watt aralıkları 40 ile 500 watt arasında değişkenlik göstermektedir. Alanında bilinen iyi en iyi markalar GSI eCO2, EFR ve Yongli  gibi lazer kesim makine ve teçhizatı üreten markalardır.

Bilinen başlıca tüp çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

CO2 Lazer Tüpleri (CL Serisi)

CO2 Lazer Tüpleri (F serisi)

CO2 Lazer Tüpleri (ZS serisi)

CO2 Lazer Tüpleri (X serisi)

Her bir seri çeşitli ayarları ile her türlü lazer kesim makinesine uyum sağlayabilecek potansiyelde üretilmiş ve tasarlanmış olan lazer tüplerdir.

Lazer Tüplerinin Yapısının Önemi

Lazer kesim makinelerinin hatasız ve kaliteli bir hizmet sunması için tüplerin kullanılacak sektörün özelliğine göre uygun yapıda olması önem taşır. Bu sebeple tüplerin her türlü makineye uyum sağlayabilecek nitelikte olması başlıca  şartlardandır.

Ayrıca biraz daha fazla hassasiyet gerektiren işlemler açısından lazer kesim veya markalama işlemleri için hassas yapıda olması etkili bir uygulama için önemlidir.

Lazer tüplerinin ışınlarını yansıtabilmesi amacı ile bir ucunda tam yansıtıcı ayna ile diğer ucunda yarı yansıtıcı aynalar  yer almaktadır.

Lazer Tüplerin Yardımcı Parçaları

Lazer tüplerinin çalışmasına yardımcı olan önemli materyaller ile teçhizatları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

Lazer su soğutucu

Lazer güç kaynağı

Lazer kontrol kartı

Lazer lensleri

Lazer vakum motoru

Lazer hava motoru 

Lazer su sensörü

Lazer aynaları

Lazer Tüplerinde Bakımın Önemi

Lazer tüplerinin periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılması uzun ömürlü olmaları açısından yüksek önem taşımaktadır. En önemli yedek parçalarından olan lenslerin ve diğer parçaların düzenli olarak temizlenmesi tüplerin verimli çalışmasının sağlanması açısından etkilidir.

Tüp içerisinde yüksek ısı sebebi ile zamanla kararmalar oluşabilmektedir. Bu kararmaların çalışma esnasında  ürünlerde lekelenmeye yol açabileceği göz önünde bulundurarak olası ziyanların da önüne geçebilmek amacıyla tüplerin temizlik ve kontrolünün düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bu işlem ayrıca tüplerin de daha uzun ömürlü olması açısından gereklidir.

Tüplerin uzun ömürlü olması için bir diğer önemli detay ise su devirleri için kullanılacak olan suyun niteliğidir. Yüksek ve kaliteli verim için kullanılacak devir suyunun saf su olarak tercih edilmesi en doğru seçenek olacaktır.

Entegre olmuş tüplerin bakımlarının yanı sıra ortamın temizliği de yüksek önem taşır. İşlemin yapılacağı yüzeyin pürüzsüz ve temiz olması için özen gösterilmesi verimliliği arttıracak ve yine tüplerin işlem sırasında zorlanma vs. durumlarına karşı oluşabilecek zararları da minimize etmek mümkün olacaktır.

© Tüm Hakları Saklıdır Kalender Tech Otomasyon Sistemleri LTD ŞTİ. 2009-2023